Vad får du för bindningstiden?

Vad får du egentligen för bindningstiden  hos svenska mobiloperatörer?

Ja, det kan vara värt att kolla det noga och räkna lite själv innan man skriver på, för det kan bli ibland bli en kostsam  och  inte alltid en så  flexibel historia.

En majoritet av svenskarna har idag ganska långa bindningstider på sina abonnemang där den vanligaste är 24 månader. Ofta så man det kännas prisvärt att skriva på en bindningstid då det för det mesta är sammankopplat med ett bra erbjudande men det finns en del saker att tänka på innan du signar.

Men först ska vi ta reda på vad du får för bindningstiden? Den vanligaste modellen är att bindningstiden är sammankopplad med en hårdvara t.ex. en ny mobil eller ett mobilt bredband med en router, där själva priset på hårdvaran är sänkt. Detta är oftast en bra affär då vissa mobiler kan prisänkas med flera tusen kronor. Den andra modellen är helt enkelt att priset på abonnemanget blir billigare per månad under tiden du är bunden. Det viktigaste du ska ha koll på här är att priset verkligen är billigt eller billigare om du jämför med vad samma sak kostar hos andra aktörer och utan bindningstid.

Blir det billigare med bindningstid?

Ofta så ser ju erbjudandet prisvärt ut när det är aktuellt och ibland med lite lägre pris det första månaderna. Det du ska tänka på här är att få information om s.k. minsta totalkostnad som också operatören är skyldigt att informera dig om dvs totalpriset under hela bindningstiden. Operatören ska också kunna redovisa hur fastpriset kommer att förändras över tid under bindningstiden. När du räknar själv ska du också tänka på att priserna generellt på mobiltelefoni och surf hela tiden går ner på marknaden, när du skriver på för 24 månader tar du inte del av eventuella prissänkningar under tiden.

Checklista att tänka på

  • Räkna lite själv, är det verkligen ett bra pris.
  • Vill du kunna vara flexibel, 24 månader är en ganska lång tid så tänk på att dina behov kan ändra sig under dessa 2 år.
  • Du kan inte ändra ditt abonnemang under bindningstiden förutom att tex. Uppgradera till en större surfmängd och ett högre pris.
  • Du kan avbryta/avsluta en bindningstid men du kommer att få betala hela kostnaden för den tid och pris du har avtalat om.
  • Ha koll på minsta totalkostnad när du skriver på, operatören är skyldig att informera dig om totalkostnaden och pris/månad för hela bindningstiden.
  • Priserna för surf, samtal och sms går hela tiden ner på den svenska marknaden, har du bindningstid tar du inte del av ev. prissänkningar.
  • Jämför priser på resten av marknaden, vad finns det för prisvärda abonnemang utan bindningstid och kolla om den nya mobilen verkligen är billigare jämfört hos andra aktörer t.ex. på Prisjakt eller en annan jämförelsetjänst.
  • Abonnemang utan bindningstid blir allt vanligare i Sverige, kolla alternativen först.
  • Se upp för lurendrejeri ofta över telefon, det finns en del oseriösa aktörer som säger att det är billigt fast det inte är det eller binder ditt abonnemang utan att de är tydliga med det.

Chilimobil rekommenderar

Det kan ofta vara en bättre affär att inte välja bindningstid på lång sikt då du med ett obundet alternativ får flexibiliteten att ändra ditt abonnemang eller friheten att välja ett helt annat abonnemang.  Använd en prisjämförelsetjänst och kolla upp flera alternativ innan du hoppar på ett erbjudande.