Dags att resa utomlands, se upp för onödiga kostnader.

Resa utomlands i år? Läs våra restips om hur du undviker onödiga kostnader

Dagens mobiler och tjänster konsumerar en ökande mängd mobildata på grund av populära streamingtjänster och andra videoklippstjänster som te.x. Tiktok, Youtube Facebook etc. som använder mycket surf.

Även appar som förbrukar data i bakgrunden utan att du är medveten  kan ställa till det utomlands om du inte har koll, så det finns skäl att vara uppmärksam när du reser. Ett bra tips att börja med är att kolla med din operatör hur priserna ser ut till det land du ska och hur det funkar med ev. kostnadsspärrar och säkerhet så att du slipper en dyr överraskning när du kommer hem.

Ha koll på kostnaderna när du reser utanför EU/EES.

Nya lagar har sett till att du inom EU/EES ringer och surfar vi som hemma, vilket är superbra, men reser du utomlands utanför EU/EES så finns det en del du ska ha koll på att så att inte kostnaderna drar iväg.

När du är utomlands så kan din mobil koppla upp sig och använda s.k.”roaming” i alla de nät som finns tillgängliga, och beroende på vilket land och vilket nät du använder så kan det kosta olika mycket. Chilimobil har avtal med nästan alla operatörer i världen och du kan hitta dessa priser här https://chilimobil.se/prislista/i-utlandet/.
Här har vi förhandlat de bästa priserna som går till våra kunder och ger dig samma pris oavsett vilket nät du använder i det land du befinner dig i.

Se upp med rörliga kostnader

Var uppmärksam på att det är rörliga kostnader som gäller utomlands (utanför EU/EES) som man oftast har bra koll på när det gäller samtal och sms. Men när det gäller dataförbrukning är det en helt annan historia, och det är väldigt svårt att ha koll på hur mycket surf din mobil faktiskt förbrukar.

Vad kan du själv göra för att undvika onödiga kostnader?

 • Stänga av datatrafiken helt genom att slå av roaming för datatrafik (För att kunna ringa och sms:a behöver du ha övrig roaming aktiverad)
 • Begränsa dataförbrukningen genom att byta nät från 4G till bara 3G under ”Inställningar” i din mobiltelefon.
 • Använda tillgängliga WiFi-nät så mycket det går.
 • Sluta använda och surfa på rörlig media, tex Netflix, Youtube och Tiktok. Rörlig bild drar massor av surf jämfört med att bara surfa på vanliga sidor med text och bild.
 • Ladda inte ner stora filer t.ex spel till en dator kan dra väldigt mycket data beroende på filstorleken.
 • Kom ihåg att när du är utanför EU/EES kostar det att ta emot samtal och sms när ngn ringer dig enligt prislistan för det landet.

Inställningar hos Chilimobil för att undvika onödiga kostnader utanför EU/EES?

OBS! Det är viktigt att du gör dina inställningar innan du reser så blir det enklare och du säkerställer att allt fungerar som du vill när du är framme. De flesta inställningar kommer du åt i MittChili och kan ändra själv, har du inte fungerande surf när du anländer utomlands kan du bara komma åt MittChili via ett WiFi-nät eller en annan mobil med fungerande surf.

 

 • Kolla prislistan för vilka länder som ingår och inte ingår i EU/ESS samt priser för det land du reser till. T.ex. Turkiet och Schweiz ingår inte i EU/EES idag.
 • Väljer du att ha ”Kostnadskontroll” påslagen då är all IP trafik, samtal och sms spärrade utomlands/utanför EU/EES och du tvingar garanterat mobilen till att bara använda WiFi. Tänk på att du då inte kan ringa, sms:a eller surfa.
  Kostnadskontroll utomlands är alltid påslagen hos dig som är kund hos Chilimobil så du måste slå av den själv innan du reser, när du slår av kostnadskontroll gör Chilimobil alltid en kreditupplysning.
 • När du slår av kostnadskontrollen så är ”Beloppsgräns Utland” 300 kr för datatrafik och 2000 kr för samtal och sms för alla kunder. Det innebär att en spärr aktiveras när du når beloppsgränsen och du får ett sms om detta. Vill du justera beloppsgränsen så kontaktar du kundservice@chilimobil.se
 • Slå av ChiliSvar

Har du fler frågor eller behöver hjälp kontakta vår kundservice@chilimobil.se.

Ha en härlig resa!!
 
Chilimobil