Spara pengar under ekonomisk kris: Tips och råd.

Senast uppdaterad: 29/11 2023

Vi befinner oss just nu mitt i en period av ekonomisk utmaning. Inflation, höjda priser och en osäker arbetsmarknad har resulterat i ekonomisk oro för många. I det här läget är det smart att du ser över dina månadskostnader för att se var du kan spara in på onödiga utgifter. Så vilka är de vanligaste utgifterna som svenskar väljer att prioritera bort i tuffa tider? I denna artikel undersöker vi detta och delar flera smarta spartips du kan använda dig av direkt.

I en undersökning från 2022 av Novus/Billogram visar det sig att de flesta svenskar under en ekonomisk kris skulle spara in på sina streamingtjänster, el och bil. Att välja bort de streamingtjänster som används minst och tänka på att inte ha lamporna tända i onödan kan spara många slantar under ett år. Sen finns det ju kostnader som man inte kan välja bort, som försäkringar, bredband och telefoni. Men även där går det att göra smarta val där du kan spara pengar utan att kompromissa bort viktiga behov.

Här kommer några enkla sätt att spara pengar i vardagen, och även specifika Chilimobil-tips för att sänka dina mobilkostnader!

Allmänna ekonomitips

 • Se över dina utgifter och gör en budget.
 • Jämför priser hos olika återförsäljare eller leverantörer innan du köper något.
 • Se över dina prenumerationer. Behöver du verkligen alla streamingtjänster? Många bäckar små med löpande kostnader blir mycket pengar per månad.
 • Se till att du inte sitter fast i långa avtal för t.ex. en mobiltelefon som innebär att du betalar onödigt mycket för ditt abonnemang. Det är viktigt att titta på totalkostnaden över avtalstiden vilket ofta blir dyrare i denna typ av paketeringar.
 • Det mesta går att förhandla. Ring och försök sänka priset, speciellt om du har kommit ur bindning på t.ex. din TV-tjänst. Då kan det vara så att du får ett bra kampanjpris framåt om du stannar som kund (se dock upp med ny bindningstid, om du inte är säker på att du behöver tjänsten under en längre tid).
 • Försök att börja spara, en buffert är viktigare än någonsin att ha. Du kan prata med din bank och göra upp en plan för ditt sparande.
 • Undvik abonnemang och tjänster med bindningstid så att du har möjlighet att ändra tjänsten eller avsluta den om du behöver pengarna till annat.
 • Om du behöver en ny mobiltelefon, köp en begagnad/återanvänd mobiltelefon istället för en helt ny. Det är bra både för miljön och plånboken. Dagens mobiltelefoner håller många år och det finns få anledningar att köpa de allra senaste modellerna. Vi erbjuder flera återanvända mobiltelefoner under segmentet ”Reloved” i vår shop där du dessutom har garantier på samma nivå som en ny!
 • Skydda dig så gott du kan mot oförutsedda utgifter med en bra och prisvärd försäkring. På Chili erbjuder vi en mobilförsäkring som du kan teckna till vilken mobiltelefon som helst, även din befintliga telefon så länge den är hel. Detta till en fast månadsavgift på endast 69 kr oavsett modell, ålder etc. Självrisken är endast 500 kr, vilket är mycket lägre än t.ex. hemförsäkring eller andra motsvarande försäkringar.

 

Spartips för Chilimobil-kunder.

 

 • På Chilimobil är vi superflexibla! Du kan ändra på nästan allt eftersom vi inte har bindningstider och max 1 månads uppsägningstid.
 • Du kan när som helst sänka din månadskostnad genom att nedgradera till ett billigare Fri Surf-abonnemang med lite lägre hastighet, lättar ekonomin så kan du uppgradera igen när du vill.
 • Har du ett billigt abonnemang med lägre hastighet, kan du köpa till högre hastighet när du behöver det; för ett dygn, en helg eller vecka.
 • Du kan sänka din månadskostnad genom att värva Chilikompisar. Både du och kompisen får 20 kr/månad i rabatt så länge ni är kompisar och kunder hos Chilimobil. Skaffar du t.ex. 5 kompisar så sparar du direkt 100 kr/mån.
 • Har du ett mobilt bredband som du använder tillfälligt, så ska du satsa på Chilimobil Fri Surf Stugbredband. Där betalar du max 19 kr/dygn för Fri Surf, och du startar och stoppar när du vill.
 • Om ekonomin är riktigt dålig låter vi dig även pausa ditt Chilimobil-abonnemang upp till 12 mån*.
 • Har du redan Viaplay idag och tycker det är toppen så rekommenderar vi dig att köpa vårt Fri Surf Viaplay-abonnemang som är ett mycket prisvärt paket för både Fri Surf och Viaplay Film & Serier.

*Du kan pausa ditt abonnemang i 12 mån. Efter 6 mån, månad 7-12, tar vi ut en avgift på 50 kr/mån för att hålla sim-kortet aktivt.