Fiberbredband vs. mobilt bredband: Vilket är rätt för dig?

Är det dags att flytta och du överväger vilket bredband som är bäst där du bor? Eller vill du kanske bara ha lite bättre koll på vilket som egentligen passar din livsstil bäst? Då är det bara att läsa vidare när vi går igenom skillnaderna mellan mobilt och fiberbredband!

Vad är skillnaden på mobilt bredband och fiberbredband?

Fiberbredband: Som man kan ana på namnet, så betyder fiberbredband att du får internet via fiber som är lagda i marken (alltså inte den typen av fiber som är bra för magen). Om du har fiber har du ett speciellt uttag någonstans i ditt hem, där kan du antingen koppla in din dator direkt, eller en router som kan distribuera nätet via Wi-Fi i ditt hem.

Mobilt bredband: Istället för fiber, tar mobilt bredband emot en trådlös signal som skickas från operatörens mobilmast, vilket gör att du surfar på 3G, 4G eller 5G-nät. För mobilt bredband behöver du en mottagare, dvs ett USB-modem eller en mobil router, därifrån distribueras signalen vidare i hemmet via ett trådlöst nätverk.

Hur skiljer de sig i hastighet?

Fiberbredband: Fiberkablar är kända för att leverera extremt höga hastigheter. En fiberkabel består av flera hårstråtunna glasfibrer som skickar signaler i ljusets hastighet. Ganska snabbt, med andra ord. Men bara för att du har fiber behöver det inte betyda att du måste utnyttja den maximala kapaciteten. Leverantörer erbjuder abonnemang med olika hastighet för olika pris, där du kan avgöra vilket som bäst passar dina behov. Ju snabbare du vill ha, desto mer kostar det.

Mobilt bredband: Hastigheterna för mobilt bredband kan variera beroende på flera faktorer, inklusive täckning, nätverksbelastning och avstånd till närmaste mobilmast. Om du har en operatör som erbjuder 5G-nät, får du möjlighet till väldigt snabbt internet. Men, även om mobilt bredband har utvecklats och erbjuder snabba hastigheter, så kan det inte alltid matcha fiberbredbandets konsekventa prestanda.

Hur är tillgängligheten med fiber vs mobilt bredband?

Fiberbredband: Tillgängligheten för fiberbredband varierar beroende på var i landet du befinner dig och hur infrastrukturen är där. Fiber är oftast mest tillgängligt i städer och tätbefolkade områden där fibernätverk har byggts ut. Fiberanslutningar är en form av fast bredband, de är stationära och erbjuder ingen rörlighet. De lämpar sig bäst för hem och företag.

Mobilt bredband: Som du nog kan gissa, är mobilt bredband generellt mer tillgängligt än fiber eftersom det bygger på mobilnätverk. Mobilt bredband är därför extra bra att ha i områden där fibernätet är begränsat. Mobilt bredband ger flexibilitet och kan användas överallt där det finns mobil täckning. Det passar dig som är ständigt på resande fot eller inte är bunden till en specifik plats.

Vad blir priset då?

Fiberbredband: Om du inte har fiber i din bostad behöver du själv betala för att installera det. Men, om du redan har fiber i bostaden behöver du bara skaffa ett abonnemang hos en leverantör. Månadsavgifterna varierar beroende på vad du väljer för leverantör och hastighet, men de skiljer sig inte särskilt mycket från månadskostnaden för ett mobilt bredband.

Mobilt bredband: Med mobilt bredband slipper du arbetet och kostnaden med att dra fiber in i bostaden. När det gäller abonnemangspriset varierar också kostnaderna beroende på leverantör, hastighet och surfmängd. Tänk på att månadskostnaderna kan dra iväg om du använder mycket surf när du har en plan med begränsad surfmängd.

Spana in Chilimobils mobila bredband

När du köper mobilt bredband hos Chilimobil ingår 3 gratis månader Viaplay och 2 månaders säker surf med NordVPN. Med ett mobilt bredband med obegränsad surf i vår hösta hastighet har du inget som kan begränsa dig!

Kolla in Chilimobils utbud av mobila bredband här!