Krydda till påskbordet – 3 goda Chili-recept i påsk

Påsken är snart här med påskägg, godsaker och sill. I år tänkte vi addera lite hetta till påskmaten med chili! Här kommer några läckra recept som kommer att få dina smaklökar att dansa!

Påsksill med chili

Eftersom påsken är gul, så kommer här ett recept på påsksill med GUL chili! Denna kryddiga inläggning blir klar på 10 minuter och är en garanterad höjdare på påskbordet.

Ingredienser: 

2 paket 5-minuterssill

½ färsk, gul chilifrukt

1 rödlök

1 paket ärtskott

1 tsk krossade kryddpepparkorn

Gör så här: 

  1. Ta upp sillfiléerna och spara lagen. Skär sillen i bitar och lägg på fat.
  2. Hacka chilin fint. Minska mängden om du föredrar en mildare sill.
  3. Skiva rödlöken tunt.
  4. Strö krossad kryddpeppar över sillen, häll på lagen och strö över hälften av rödlöken. Låt stå i kylen fram tills servering.
  5. Precis innan servering är det dags att hacka ärtskotten grovt och strö dem över sillen. Toppa med resten av den skivade rödlöken.


Chiliägghalvor med avokado och bacon

Ägghalvor är en klassiker på påskbordet. Men visst vore det kul med en ny twist på ägghalvorna? Här byter vi ut äggulan mot en kryddig avokadoröra, toppad med bacon och koriander istället. Är du inte team koriander kan du såklart skippa den, receptet är gott ändå!

Ingredienser: 

Ägg

Mogen avokado

Färsk chili

Bacon

Färsk koriander

Limejuice

Salt och peppar

Gör så här:

  1. Koka ägg så de blir hårdkokta. Lägg äggen i kallt vatten direkt efter för att kunna skala dem enkelt.
  2. Stek bacon och lägg det på ett papper vid sidan om så det får svalna och bli krispigt.
  3. Skala och dela äggen. Ta bort äggulan från de kokta ägghalvorna och lägg dem i en skål. Äggulorna kan du spara och använda i ett annat recept, t.ex. äggröra.
  4. Dela och mosa avokadon i en skål. Blanda sedan den mosade avokadon med finhackad chili och limejuice.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Fyll ägghalvorna med den kryddiga avokadoröran.
  7. Smula sönder eller klipp baconen i små bitar och hacka koriander. Toppa sedan ägghalvorna med din smulade bacon och hackade koriander.

 

Chokladmuffins med chilihetta

Vad är egentligen en påsk utan påskgodis? Till det räknar vi såklart bakverk också. För dig som är trött på den vanliga chokladmuffinsen, och vill ha lite extra sting, kommer här ett sött men hett recept på chokladmuffins med chiliflakes!

Receptet ger 12 st muffins

Ingredienser: 

100 g smör

2 ½ dl strösocker

2 st ägg

3 ½ dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

½ tsk salt

1 dl mjölk

1 tsk chiliflakes

150 g chokladknappar – Både mörk- och mjölkchoklad går bra

Choklad till garnering

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Klä en muffinsplåt med muffinsformar.
  3. Vispa smör och socker krämigt med hjälp av en elvisp.
  4. Vispa kraftigt ner ett ägg i taget.
  5. Blanda samman vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat bunke. Sikta ner i smeten och vänd ihop.
  6. Tillsätt mjölk och vänd ihop till en krämig smet.
  7. Blanda ner chiliflakes och chokladknappar.
  8. Klicka ut smeten i muffinsformar.
  9. Ställ muffinsplåten i ugnen i ca 20-25 minuter.
  10. Ta ut ur ugnen och låt svalna något innan servering.
  11. Smält valfri mängd choklad, ringla på muffinsen och toppa med hackad choklad.

 

Dessa kryddiga påskrecept kommer definitivt att sätta fart på smaklökarna och göra din påskmiddag minnesvärd. Glöm inte att anpassa chilimängden efter din egen preferens på hetta.