Miljövänligt och ekonomiskt: varför begagnade telefoner är det nya nya

Det går inte att undgå det faktum att du både sparar pengar och gör en insats för miljön när du köper en begagnad telefon. Detta har lett till att nästan en sjättedel av alla sålda mobiltelefoner är begagnade, och denna trend förväntas att öka. Så, oavsett om du ser dig själv som en miljökämpe, sparentusiast eller trendmedveten, så är du faktiskt lite av allt när du köper en begagnad telefon.

Slit och släng

Idag finns det fler mobiler än det finns människor på planeten, och tillverkningen av mobiltelefoner är ingen fröjd för miljön direkt. Det kräver en stor mängd resurser, bland annat metaller och mineraler som ofta bryts ut under förhållanden som inte är miljömässigt hållbara. Samtidigt som det utbryts material för att skapa nya telefoner, produceras det över 53 miljoner ton elektroniskt avfall varje år, varav mobiltelefoner utgör en stor del.

Det krävs inte en examen i raketforskning för att inse att vi inte kan fortsätta använda telefoner på det sättet vi gjort under många år. Där vi använt en telefon under en tid för att sedan köpa en ny igen. Den gamla, den kastas eller ligger i garderoben och samlar damm.

Men, nu vänder trenden och allt fler väljer att köpa begagnade telefoner!

Begagnat = het, hetare, hetast

Allt fler ditchar nu “slit och släng”-delen och ställer om till begagnade telefoner. Det är faktiskt så att marknaden för begagnade mobiltelefoner växer snabbare än den gör för nya. I dag står begagnat för cirka 14 procent av den totala försäljningen rapporterar Dagens Industri.

Enligt Custom Market Insights (CMI) uppgick den globala marknaden för begagnade mobiltelefoner strax över 50 miljarder dollar år 2022, men förutspår att den kommer att växa till hela 172 miljarder dollar per fram till 2032.

Bra för miljön och plånboken

Ju fler som väljer begagnade telefoner, desto mindre blir efterfrågan på nya produkter och färre telefoner tillverkas. Vilket i sin tur minskar påverkan på naturen eftersom mindre material behöver utvinnas och det skadliga elektroniska avfallet minskar.

Dessutom så sparar man ett par tusenlappar jämfört med att köpa den nyaste versionen. Och vem gillar inte det?

Hur funkar det?

Andrahandsmarknaden för telefoner kan se ut på flera olika sätt. Antingen kan du köpa en telefon direkt från användaren, typ en kompis eller kusin. Eller så kan du köpa en ”renoverad” telefon från en återförsäljare.

En renoverad pryl, eller refurbished som det också kallas, innebär att flera eller till och med alla komponenter har bytts ut och att den fungerar som ny. Varje mobil testas, återställs och renoveras av skickliga servicetekniker så att den fungerar som den ska och är redo för ett nytt liv.

Där kan du välja vilket yttre skick du vill att den ska vara i, från nyskick till okej, och priset varierar därefter. Refurbly kategoriserar sina telefoner så här:

Nyskick: Väldigt få synliga tecken på användning, nästan inga repor.

Bra skick: Några tecken på användning som repor, inga sprickor.

Okej skick: Tydliga tecken på användning som repor och skrapmärken, inga sprickor.

Upptäck Chilis nya webbshop för begagnat

Chilis Reloved webbshop har nu flyttat till Refurbly. Här hittar du ett brett utbud av kvalitetstestade telefoner och surfplattor till förmånliga priser. Varje pryl har uppdaterats och genomgått noggrann kontroll av Refurblys specialister för att säkerställa att den fungerar som den ska. För att du ska känna dig helt säker får du 2 års garanti på alla mobiltelefoner och surfplattor. Garantin täcker enhetens alla tekniska fel så som kamera, mikrofon, display m.m.

Kolla in vår webbshop för begagnat här!

PS. Du som har ett par gamla telefoner i garderoben där hemma. Rensa datan och sälj eller lämna in den till en återförsäljare som ger telefonen (eller delar av den, beroende på hur gammal den är) ett nytt liv.