Nu har vi lanserat VoLTE, men vad tusan är det?

Det är nog faktiskt inte så många som vet vad VoLTE är men faktum är att det innebär en avgörande förbättring för mobilkunders upplevda kvalitét av sitt mobilabonnemang både på surf och samtal.

VoLTE står för Voice over LTE, vilket på klarspråk betyder att röstsamtal fungerar över 4G nätet. Ok, men är det verkligen så viktigt för min kundupplevelse av mobilsurf och samtal? Ja det är det!

Det är inte alla som tänker på det mer än att det blir en dålig upplevelse, men utan VoLTE så byter din mobiltelefon direkt nät till 3G nätet, när du ringer eller får ett inkommande samtal. Detta innebär ofta problem om du samtidigt delar din fria surf till Zoom, är mitt i ett Teams-möte eller om du kollar en film på Viaplay, då 3G nätet ofta levererar för dålig hastighet för rörlig media.

När samtalet är slut så byter mobilen automatiskt tillbaka till 4G och faktum är att själva bytet fram och tillbaka mellan olika nät också är lite komplext, vilket också kan ställa till det och fungerar dåligt på vissa mobiler. T.ex. om du är ute och kör bil med Waze igång som hela tiden använder mobildata samtidigt som du tar ett samtal och behöver hitta vart du ska, så vill du ha din 4G hela tiden.

Får man något mer med VoLTE då? Jodå, även samtalskvalitén förbättras med s.k HD-voice (high-definition voice) som är en stor förbättring av ljudet när du pratar. (Detta kräver dock att den du pratar med också har HD-voice) Vidare så kopplas vanliga samtal upp mycket snabbare än över 3G-nätet. Så många fördelar är det!

Hur kan jag kolla att jag har VoLTE och hur aktiverar jag det

Du kan kontrollera om du har ett VoLTE aktivt i din mobil under mobilnätsinställningar på din mobil. På t.ex. iPhone så ligger det VoLTE under Inställningar > Mobilnät > Alternativ för mobildata > Röst och data. Där hittar du en knapp för att aktivera VoLTE på din mobil (när detta är gjort rekommenderas en omstart av mobilen)

Det kommer mera

En annan viktig sak med VoLTE är också att det är förutsättning för s.k. VoWiFi eller WiFi-calling, som innebär att du kan ringa över valfritt WiFi-nät. Det är ju otroligt bra och nödvändigt om du har problem med den vanliga täckningen i t.ex .en källare eller annan lokal som stänger ute vanliga mobilsignaler.

Chilimobil kommer även lansera WiFi-calling kort efter VoLTE.

Vad blir bättre med VoLTE

  • Mobilen använder 4G nätet hela tiden. Alla appar och program som använder streaming på din mobil fungerar precis som de ska även när du samtidigt tar ett samtal eller om mobilen ringer.
  • Mobilen slutar byta mellan olika nät, vilket ibland gör upplevelsen buggig.
  • Samtalskvalitén blir bättre med HD-Voice.
  • Uppkoppling av samtal blir supersnabb.
  • En förutsättning för att kunna ringa över vanliga WiFi-nät!

Så vi är oerhört glada att nu kunna aktivera VoLTE till alla våra kunder och därmed göra vårt erbjudande ännu starkare!
Från den 27 april är VoLTE aktiverat på alla mobilabonnemang och fungear på iPhone och Samsung. Övriga modeller kommer inom kort. VoLTE kostar inget extra utan ingår i ditt mobilabonnemang .