5 tips för att surfa säkrare i sommar – Så skyddar du dina uppgifter online

Du har säkerligen fått en konstig länk skickat till dig någon gång, eller ett sms om att du har ett paket att hämta ut – även fast du inte beställt något. Det är hackarna som är i farten för att försöka stjäla dina uppgifter. Här är några tips på hur du kan skydda dig från att någon får tillgång till din privata information och känsliga inloggningsuppgifter.

1. Var försiktig med offentliga wifi-nätverk

När du är ute och reser eller sitter och jobbar på ett café kan det vara lockande att ansluta till offentliga wifi-nätverk för att spara på mobildata. Tyvärr kan dessa nätverk vara osäkra och en potentiell fara för din integritet. Här kan hackare enkelt avlyssna din internettrafik och få tillgång till dina personliga uppgifter.

För att skydda dig när du använder offentliga wifi-nätverk, tänk på att: 
1. Undvik att logga in på konton som innehåller känslig information, som till exempel banktjänster eller e-postkonton.
2. Använd en virtuell privat nätverkstjänst (VPN) för att kryptera din internettrafik och skydda din integritet.
3. Se till att ditt antivirusprogram och brandvägg är aktiverade och uppdaterade.

2. Skydda din integritet online

Att skydda din integritet online är av största vikt för att undvika att dina personliga uppgifter hamnar i fel händer.

Här är några tips för att förbättra din integritet online: 
1. Använd starka lösenord och ändra dem regelbundet. Undvik att använda samma lösenord för flera konton.
2. Aktivera tvåfaktorsautentisering när det är möjligt. Detta ger ett extra lager av skydd genom att kräva både lösenord och en verifieringskod för att logga in.
3. Var försiktig med vilken information du delar på sociala medier och andra webbplatser. Tänk på att det du delar kan vara tillgängligt för en bredare publik än du tänkt.

3. Säkra dina online-transaktioner

När det kommer till att utföra transaktioner online, som att handla på nätet eller göra banköverföringar, är det viktigt att vara extra försiktig för att undvika bedrägeri och ekonomiskt missbruk.

Här är några saker att tänka på: 
1. Använd säkra och pålitliga webbplatser för dina transaktioner. Kontrollera att webbadressen börjar med ”https://” och att det finns en hänglåssymbol bredvid adressfältet, vilket indikerar att webbplatsen använder SSL-kryptering.
2. Undvik att använda offentliga datorer eller osäkra wifi-nätverk för att genomföra känsliga transaktioner.
3. Kontrollera dina bankkontoutdrag regelbundet för att upptäcka eventuella obehöriga transaktioner eller misstänkt aktivitet. Om du ser något avvikande, kontakta omedelbart din bank eller finansiella institution.

4. Akta dig för phishing 

Phishing är en metod som bedragare använder för att lura användare att avslöja sina personliga uppgifter, som lösenord eller kreditkortsuppgifter.

För att undvika att bli offer för phishing, följ dessa råd: 
1. Var försiktig med e-postmeddelanden eller meddelanden på sociala medier som ber om känslig information. Legitima organisationer kommer aldrig att be om dina lösenord eller andra personliga uppgifter via oönskade meddelanden.
2. Dubbelkolla avsändarens adress och var uppmärksam på stavfel eller oegentligheter i meddelandet. Bedragare försöker ofta efterlikna legitima organisationer, så se upp för misstänkta tecken.
3. Om du är osäker, kontakta den angivna organisationen direkt genom en pålitlig kontaktmetod för att verifiera äktheten av begäran.

5. Klicka inte på suspekta länkar (även när de kommer från en vän)

Ibland får man bedrägerimail från en okänd avsändare, men ibland kommer de från en kompis eller bekants konto. Många hackare som fått tillgång till en persons konto, använder den personens trovärdhet för att lura andra i dennes närhet. Så även när en vän ber om hjälp där du måste klicka på en länk, är det en bra idé att ställa några följdfrågor och dubbelkolla att länken ser legitim ut innan du klickar på något.

Vad är en VPN?

Du kanske har hört talas om VPN och internetsäkerhet, men inte förstått helt vad det innebär. En VPN, eller virtuellt privat nätverk, är en teknologi som kort och gott skapar en säker och krypterad anslutning över internet. Den fungerar som en mur runt din internetanslutning där din internettrafik är skyddad från avlyssning och övervakning. En VPN skapar en krypterad tunnel mellan din enhet och VPN-servern, vilket gör det svårt för hackare eller internetleverantörer att spåra din aktivitet. En VPN ger dig en tryggare och mer privat online-upplevelse, utan avlyssning och övervakning.

Chili i samarbete med NordVPN

Internetsäkerhet är något som alla bör ta på allvar för att skydda sina personliga och ekonomiska uppgifter. Genom att vara medveten om riskerna och vidta lämpliga åtgärder kan du minimera hoten och känna dig säker när du surfar på nätet. Som kund i Chilimobil kan du köpa till tjänsten NordVPN under MittChili.

NordVPN skyddar din internettrafik och ser till att ingen kan spionera på den eller stjäla känslig information. Deras VPN-applikation funkar för Windows, macOS, iOS, Android, Linux och till och med Android TV. Och även krypterade proxytillägg för Chrome, Firefox och Edge. Och, det bästa av allt, är att du kan säkra upp till 6 enheter samtidigt med bara ett NordVPN-konto.

Inte kund hos Chili än? Kolla in våra abonnemang här.