Krydda sillen med chili till midsommar

Allting blir lite bättre med chili, även sill. Och snart är sommarens sill-höjdpunkt här, nämligen midsommar! Vad är en midsommar utan sill med spännande smaker egentligen? Så för att addera lite extra krydda till midsommarens sillbord, så delar vi 3 av våra favoritrecept på chili-sill!

Krämig Chilisill

Om du gillar enkla recept med lite sting i så är detta recept för dig. Det tar ca 15 minuter att röra ihop och sedan är det bara att ställa fram på midsommarbordet.

Ingredienser:  
1 paket 5-minuterssill (à 420 g)
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
2 msk chilisås

Gör så här:
1. Öppna paketet med sill. Låt sillen rinna av och skär den i bitar.
2. Blanda sedan crème fraiche med pressad vitlök, sambal oelek och chilisås.
3. Blanda ner sillbitarna i såsen och häll upp i en burk eller serveringsskål!

Chili-och limesill

Här kommer ett recept på inlagd sill med chili och lime. Kombinationen av chili och lime ger en god smak med både hetta och syrlighet och är en favorit hos många. Denna sill bör göras ca 2 dagar innan servering för bästa resultat.

Ingredienser: 
1 paket inläggningssill (à 420 g)
1 gul lök
1 röd chili, t.ex. spansk peppar
1 lime
1 msk hela korianderfrön

Inläggningslag:
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit (12 %)
8 kryddpepparkorn (stötta)
1 lagerblad

Gör så här:
1. Börja med lagen. Koka upp alla ingredienser i en kastrull tills sockret löses upp. Ta sedan bort kastrullen från plattan och låt lagen kallna.
2. Förbered grönsakerna genom att skala och skiva löken. Skölj limen och skär den sedan i bitar. Kärna ur chilin och strimla den grovt. Krossa korianderfröna lätt i en mortel.
3. Sedan lägger du ner grönsakerna och sillen i en burk. Varva med sill med lime, chili, lök och koriander så du får en bra blandning.
4. Häll sen på lagen och ställ in burken i kylen. Låt stå i kylen i ca 48 timmar innan servering.

Chili-och ingefärssill

Ett enkelt recept på krämig sill med chili och ingefära som definitivt kommer bli en succé på midsommarbordet. Detta recept kan du förbereda dagen innan midsommar, eftersom det blir bäst när det har stått i kylen ett tag.

Ingredienser:
1 paket 5-minuterssill (à 420 g)
1 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
1 tsk finriven ingefära
1/2 – 1 finhackad röd chili
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
1. Öppna paketet med sill. Låt sillen rinna av och skär den i bitar.
2. Blanda crème fraiche, majonäs, riven ingefära, röd chili, salt och peppar i en bunke. Du kan anpassa mängden chili efter hur mycket hetta du vill ha.
3. Blanda ner sillen i såsen och rör om. Lägg sedan ner det i en burk och låt stå i kylskåpet över natten.

Redo för midsommar 

När du har läst klart receptet och sillen är redo kan du lägga ifrån dig telefonen och njuta av sill och nypotatis med härligt sällskap. Och dans runt midsommarstången såklart!

Ha en trevlig midsommar önskar Chili!