Tips & tricks för din smartphone (som du förmodligen inte hade koll på)

En smartphone är bra till mycket. Det är din kommunikationscentral, din digitala plånbok, din underhållning när du är på resande fot, och förmodligen även en form av minnesbank med alla foton du sparat. Det finns så många funktioner på dagens smartphones, så du kan i princip använda din mobil till vad som helst. Men har du egentligen koll på alla funktioner din smartphone har? Läs vidare och lär dig mer om några praktiska, kul eller coola grejer du kanske inte visste att din telefon kunde göra.

För iPhone

Ta skärmdumpar och spara skärminspelningar

Du kan ta en skärmdump på din smartphone genom att trycka på volym ner och låsknappen samtidigt. Där kan du direkt beskära och göra ändringar till bilden innan du sparar ner den. Du kan även spela in skärmen på din smartphone genom att använda inbyggda eller tredjepartsappar.

Lyssna när du är i ett annat rum

Med funktionen Hörsel kan du lämna telefonen i ett rum och lyssna på vad som händer genom dina trådlösa hörlurar. Perfekt om du vill hålla lite koll på barnen i rummet bredvid, eller om du är nyfiken på vad som sägs när du inte är i rummet.

Tryck på baksidan av din iPhone som en genväg

Tänk om du kunde starta en funktion på din telefon genom att knacka med fingret på baksidan av din iPhone? Det kan du! Det ställer du in under Inställningar > Hjälpmedel > Tryck, och sen scrollar du ner till Tryck på baksidan. Den här praktiska inställningen låter dig ställa in en genväg till en funktion när du dubbelknackar eller trippelknackar på baksidan av din iPhone. Du kan exempelvis zooma in på telefonen när du knackar två gånger, och ta en skärmdump när du knackar tre gånger.

Skanna och signera dokument

Att få dokument skickade till sig som behöver skrivas ut, skrivas på, skannas och sedan skickas tillbaka är inget du behöver göra längre! I din iPhone kan du skanna ett fysiskt dokument genom att öppna Filer. Gå in i mappen, eller skapa en ny mapp, och tryck sedan på de tre prickarna uppe i högra hörnet, där väljer du sedan Skanna dokument. Kameran öppnar automatiskt och känner av storleken på dokumentet (men det kan du även beskära och justera i efterhand). Sedan sparar du dokumentet.

Om du vill signera dokumentet öppnar du dokumentet, och trycker sedan på pennan som är nere i högra hörnet. Välj sedan ”+” och infoga din signatur. Klart!

Klistra och kopiera objekt direkt i Bilder

Öppna Bilder i din telefon och välj en bild där du vill kopiera ett objekt. Håll ner fingret mot ett objekt (eller en person) i din bild tills den markeras. Du får då upp alternativen att dela och kopiera det markerade området i .PNG-format. Du kan sedan klistra in det i en annan bild. Perfekt när du vill ta bort störande bakgrund till ett objekt, eller om du vill skapa ett bildkollage i din telefon.

För Android

Använd gester och skapa egna anpassade gester

Allt fler smartphones tar bort skärmknappar för att optimera skärmytan, men istället för att använda fysiska knappar kan du använda dig av gester! Vissa smartphones ger dig också möjlighet att skapa egna anpassade gester för att utföra specifika uppgifter. Då kan du rita en bokstav på skärmen för att öppna en specifik app, exempelvis C för att öppna kameran eller S för att öppna Spotify.

För att använda gester, tryck på Öppna Inställningar > System (längst ner i listan) > Systemnavigering (tredje alternativet). Sedan väljer du Gester.

Split screen – använd två appar sida vid sida

Ibland vill man scrolla Instagram samtidigt som man onlineshoppar eller kollar fotbollsmatchen, då kan du använda split screen-funktionen! Om du inte har bra syn eller en särskilt stor telefon, kan det vara bäst att använda delad skärm på en surfplatta istället. Dock är inte alla appar kompatibla med split screen, men många är det. Tryck helt enkelt på menyknappen > Delad skärm. Öppna en annan app och dra marginalen för att justera uppdelningen.

Dela Wi-Fi-lösen med en QR-kod

Du vet när kompisarna kommer över och har slut på surf, de frågar om ditt Wi-Fi-lösenord och du måste gå till routern och läsa upp blandningen av bokstäver och siffror… Det är slut med det nu. Android-telefoner har en smidig funktion där du enkelt kan dela en QR-kod till ditt Wi-Fi som dina kompisar kan ansluta till.  För att kunna dela lösenordet i QR-kod behöver du redan vara ansluten till ditt Wi-Fi. För att dela behöver du öppna Wi-Fi-menyn och trycka på kugghjulet bredvid nätverket. Sen trycker du på QR-kod eller Dela.

Översätt text direkt i kameran

Att inte förstå skyltarna i ett främmande land är ett minne blott med översättningsfunktion i kameran. Allt du behöver för att den ska funka är internet. Öppna Chrome på din telefon och tryck på kameraikonen bredvid sökfältet så att Google Lens öppnas. Tryck sedan på Översätt längst ned på skärmen och rikta kameran mot texten och ta en bild. Sen ser du texten översatt till språket du har inställt på din telefon.

Är du sugen på att testa en annan smartphonemodell än den du har? Kolla in utbudet av både nya och begagnade mobiler i vår shop!