Bli klokare på ditt abonnemang: Ordlista för mobil och bredband

Har du koll på alla ord och uttryck som berör din telefon och ditt abonnemang? Världen av mobil-och bredbandskommunikation är full av tekniska termer och koncept som du behöver ha koll på för att förstå ditt abonnemang och din uppkoppling.

Kanske letar du efter bästa bredbandet eller mobilen för dig, men du förstår inte vad du faktiskt får efter att ha läst produktbeskrivningen? Du är inte ensam. Därför har vi nu skrivit en ordlista där vi förklarar några vanliga termer inom telekom-branschen och ger dig en djupare insikt i vad de faktiskt innebär!

4G/5G

Du har säkert hört talas om 4G och 5G-nätverk, men vad betyder det egentligen? 4G och 5G är generationer av mobilnätverk som påverkar hur bra ditt internet är. 4G, eller fjärde generationen, erbjuder högre hastighet i sina dataförbindelser än vad den tredje generationen, 3G, gjorde. De snabba dataförbindelserna i 4G gör det möjligt att streama video, spela online och surfa smidigt. 5G, eller femte generationen, tar det ett steg längre genom att erbjuda ännu högre hastigheter och lägre latens.

Abonnemang

Ett abonnemang är ett löpande eller tidsbundet avtal mellan en kund och en tjänsteleverantör där kunden betalar regelbundet för att använda en viss tjänst eller produkt. Vanligvist betalar kunden månadsvis eller årsvis. Ett abonnemang för mobil och bredband innebär alltså att användaren får tillgång till tjänster som samtal, sms och datatjänster mot en regelbunden månadsavgift.

Se alla Chilis abonnemang här.

Bindningstid

Bindningstid innebär att du binder upp dig att använda och betala för en viss tjänst från din leverantör under en viss tid. En bindningstid kan vara till exempel 12 eller 24 månader lång, och därefter är du fri att avsluta tjänsten om du skulle vilja.

Data

Din data är den mängd information du kan överföra och använda när du inte är uppkopplad på Wi-Fi. Du behöver data för att kunna besöka hemsidor, streama musik, skicka e-post etc, allt som kräver internet helt enkelt. Om du har ett månadsabonnemang med en fast datamängd, så bestämmer den mängd hur mycket av dessa aktiviteter du kan göra varje månad.

Flygplansläge

Flygplansläget på din telefon är en praktisk funktion som stänger av alla trådlösa kommunikationer, inklusive mobildata, Wi-Fi och Bluetooth. Detta gör det möjligt att använda din enhet ombord på ett flygplan utan att störa flygningens elektronik – därav namnet. Dessutom kan flygplansläget hjälpa till att förlänga batteritiden när du inte behöver någon trådlös anslutning.

Fri Surf

Fri surf är ett abonnemangsalternativ som innebär att du får obegränsad användning av data varje månad. Det gör att du kan använda hur mycket internet du vill utan att behöva oroa dig för att din data ska ta slut.

Alla Chilimobils abonnemang har Fri Surf!

Hastighet

Hastighet refererar till den datahastighet med vilken du kan använda internet och överföra data på din mobiltelefon. Det mäts vanligtvis i megabit per sekund (Mbps) eller kilobit per sekund (Kbps) och påverkar hur snabbt du kan ladda ner eller ladda upp information, t.ex. webbsidor, appar, bilder och videor, när du är ansluten till mobilnätet.

Hur mycket hastighet du behöver beror på vad du vill använda internet till och hur snabbt du vill att det ska gå. Om du bara skriver och skickar mejl vid datorn behöver du inte så mycket bandbredd, men om du ska ha videosamtal eller onlinemöten krävs det högre internethastighet. Så det är bra om du gör en liten sammanställning över allt du vill göra på internet och ser vilken bandbredd som täcker dina behov.

IP-adress

En IP-adress är det nummer som identifierar en anslutning till internet och gör att information kan flöda mellan din dator eller mobil och internet. Du kan se det som din digitala adress på internet. Precis som ditt hus har en fysisk adress, har din dator eller mobil en IP-adress. Och precis som din fysiska adress hjälper post att hitta till rätt ställe, så hjälper IP-adressen till att dirigera data mellan enheter och servrar, så det hamnar rätt.

Mbit/s och Mbps

Du har säkert sett både Mbit/s och Mbps i olika sammanhang, men det är helt enkelt två sätt att skriva samma sak – båda betyder megabit per sekund. Det är det vanligaste måttet på internethastighet.

Roaming

Roaming innebär att du automatiskt koppas upp på lokala nätverk, vilket gör att du kan ringa, skicka meddelanden och använda mobildata även när du är på resande fot. I vissa länder innebär detta extra kostnader. Så se till att kolla upp vad som gället i landet du ska resa till och stäng av roaming för att undvika oförutsedda kostnader.

Uppsägningstid

Det är tiden från att du väljer att avsluta tjänsten tills att den är avslutat och du inte längre behöver betala för den. Uppsägningstiden gäller från den dagen du säger upp abonnemanget och du kan säga upp det när du vill i månaden. I Sverige är uppsägningstiden för telekomtjänster lagstadgad till 1 månad.

Nu är du redo att surfa som ett proffs!