Ha koll på ditt mobilabonnemang – Tänk på detta när du åker utomlands

Det är semestertider, vilket betyder att det är läge att åka utomlands för lite miljöombyte, utforskande och avkoppling! Att ha internet på resan kan underlätta på många sätt, eftersom du antagligen har gjort flera av dina bokningar online och gärna vill använda appar som underlättar resandet.

Men när det gäller mobilkommunikation utomlands behöver du vara medveten om vissa saker för att undvika obehagliga överraskningar. Här är några tips att tänka på när du surfar utomlands!

Kontrollera täckning och nätverk

Innan du sätter dig på planet eller tåget är det viktigt att kontrollera täckningen och hur bra nätverket är på platsen du ska resa till. Vissa nätverk kan ha bättre täckning och hastighet än andra, så se till att välja ett som passar dina behov. Genom att kontrollera täckningskartor och prata med din mobiloperatör kan du undvika dålig mottagning och problem med uppkopplingen.

Aktivera roaming – vad är det och hur funkar det?

Roaming är funktionen som gör att du kan använda ditt mobilabonnemang utomlands. Genom att aktivera roaming kan du ringa, skicka meddelanden och använda mobildata med ditt befintliga abonnemang. Var noga med att kontrollera vad roamingtjänsterna innebär för ditt abonnemang och om det kan tillkomma extra kostnader. 

Alla Chilis mobilabonnemang erbjuder fri surf inom EU, men mängden fri surf varierar beroende på vilket abonnemang du har. I vårt billigaste abonnemang exempelvis, har du 8 GB fri surf när du reser inom EU.

Se alla våra abonnemang här.

Smart användning av data utomlands för att undvika överdrivna kostnader

Att använda mobildata utomlands kan bli dyrt om du inte har koll på vad som gäller för roaming för ditt abonnemang i det landet du befinner dig i. Om du ska åka utanför EU kan det därför bara bra att använda Wi-Fi när det är tillgängligt, och undvika att kolla video eller ladda ner stora filer när du är ansluten till mobildata. Du kan också stänga av automatiska uppdateringar för appar och bakgrundssynkronisering om du vill minska datatrafiken som sker i bakgrunden. För att helt undvika risken att råka använda kostsam roaming, kan du stänga av roamingfunktionen, så du endast har internet när du är uppkopplad på Wi-Fi. Det kan du komma långt på, eftersom många hotell, restauranger, kaféer och andra platser erbjuder gratis Wi-Fi för sina gäster.

Säkerhetstips för utomlandsanvändning 

När du använder din mobil utomlands är det viktigt att tänka på säkerheten. Om du har begränsat med surf på din utomlandsresa, så kommer du antagligen vilja koppla upp dig på öppna Wi-Fi-nätverk. Men när du loggar in på ett öppet eller osäkert Wi-Fi, så bör du undvika att logga in på känsliga konton, t.ex. på dina banktjänster. Hackare kan nämligen avlyssna din internettrafik och få tillgång till dina personliga uppgifter genom öppna Wi-Fi nätverk.

Var också vaksam på eventuella bedrägeriförsök, som phishing-e-postmeddelanden eller falska webbplatser som försöker lura dig att avslöja personlig information. Dubbelkolla alltid avsändarens adress och var försiktig med att klicka på konstiga länkar.

Du kan också använda en VPN, exempelvis NordVPN, när du surfar på öppna nätverk, för att säkra upp och vara trygg i ditt surfande.

Och, se till att alltid använda starka lösenord och tvåfaktorsautentisering för dina appar och konton.

Läs mer: 5 tips för att surfa säkrare i sommar – Så skyddar du dina uppgifter online

Vilka appar är bra att ha med på utlandssemestern?

Appar kan göra livet lättare, speciellt när du är på resande fot. Här är några förslag på appar som är bra att ha på utlandssemestern:

– En översättningsapp för att kommunicera på ett främmande språk. Hjälper både för att förstå skyltar och taxichaufförer.
– En navigationsapp för att hjälpa dig hitta dit du ska. Smart vare sig du ska vara i städer eller i djungeln. Flera kartor går dessutom att spara ner offline, så du kan känna dig safe även om du har dålig täckning.
– En valutakonverteringsapp för att snabbt kunna räkna ut priser och växelkurser. På så sätt blir det lättare att hålla koll på vad du spenderar och det är mindre risk att du blir lurad om du behöver växla pengar.
– En lokal väderapp för att vara förberedd på väderförhållandena.
– Appar för att hitta och boka restauranger, hotell, sevärdheter och aktiviteter på din destination. Via appar som dessa kan du snabbt få kontakt med exempelvis ditt hotell, eller chatta med aktivitetsarrangören om någon fråga skulle dyka upp.

Kundservice och support för utlandsanvändning

Att få problem med mobilen eller abonnemanget under resan är ingen höjdare. Men om det skulle ske, är det första steget att kontakta din mobiloperatör och informera dem om problemet du upplever. De kan ge dig specifik support och teknisk hjälp baserat på just ditt mobilabonnemang och destination.

Hur Chilimobil kan stödja dig när du behöver hjälp med din mobilanvändning utomlands 

Något som inte tar semester i sommar är Chilimobils kundservice! Vår kundtjänst är bemannad hela sommaren för dig som behöver hjälp eller har frågor om ditt mobilabonnemang.

Känn dig lugn och säker när du surfar på resan – du hittar vår kundservice här!

Här hittar du vanliga frågor som kan dyka upp på utlandssemestern!