I utlandet

Telekområdgivarna är en opartisk och kostnadsfri konsumentrådgivning om abonnemang för tv, telefoni och bredband. De ger seriös information med mycket matnyttig information. Här finns en länk där de ger bra information inför en utlandsresa.

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på om du vill slippa överraskningar när du kommer hem. Här har vi sammanställt lite tips inför en vistelse utomlands. Först och främst är det bra att du vet vad som gäller för det landet du åker till. Inom EU/EES ringer och surfar du precis som hemma i Sverige utan några extra avgifter. Exakt hur mycket surf som ingår i respektive abonnemang kan du se under frågan ”Hur mycket surf kan jag använda utomlands ?”. Utanför EU/EES finns en prislista indelad i olika zoner där priser per land är definierad. Prislistan kan du se här.

Ibland kan det hända att nätet inte söker upp ett nytt nät automatiskt. Prova att starta om din mobil och sedan söka manuellt efter en operatör.
iPhone: Inställningar> Operatör> Stäng av AUTO. Välj operatör manuellt.
Android: Inställningar> Anslutning> Mobilnätverk> Nätverksoperatörer. Välj operatör manuellt.

Katastrofen är ett faktum när surfen inte fungerar. I de absolut flesta fallen beror detta på att din dataroaming är avslagen, vilket i och för sig är bra, så att man inte drar på sig onödiga kostnader. Du behöver slå på/aktivera dataroaming på din mobiltelefon.
iPhone: Inställningar> Mobilnät> Alternativ för mobildata> Slå på dataroaming
Android: Inställningar> Mobila nätverk> Slå på dataroaming
Om du inte får surf att fungera kan du också prova att manuellt ändra mobiloperatör samt också ändra från 4G till 3G för att se om det fungerar bättre.

Inom EU/EES kan du använda en hel del av din surfpott, precis som om du vore hemma. Det finns reglerat hur mycket surf som ingår och hos Chili så får du ta med dig följande:
Om du har ett abonnemang med 6 GB surf, så får du ta med hela mängden utomlands.
Om du har ett abonnemang med 25 GB surf, så får du ta med hela mängden utomlands.
Om du har ett abonnemang med Fri Surf, så får du ta med hela 25 GB utomlands.

Inom EU/EES får du använda din surf upp till en reglerad nivå. Du kan se mer under frågan ”Hur mycket surf får jag använda i utlandet ?”. Vad som kan vara bra att känna till och som du kan tänka på är att många appar som finns i våra mobiler ligger och tar surf/data utan att du vet om det. Därför är det aldrig fel att ha dataroamingen avstängd under tiden du inte behöver surfa. Att också använda allmänna wifi-zoner gör det också extra säkert att inte dra på sig eventuella extra kostnader.

I stället för att ringa 133 som hemma, så ringer du +46701950133 ifrån utlandet. Handhavandet för övrigt är som vanligt. En guide över funktioner för mobilsvar finner du här.