Surfmängd och hastigheter

OBS! Chilimobil har tagit bort abonnemang med surfmängder/surfpotter och ersätter dem med Alltid Fri Surf. Det är inga konstigheter faktiskt, med Chilimobil tar nu surfen aldrig slut, utan du har istället en hastighet som du väljer efter behov.

 

OBS! Befintliga kunder har kvar sina abonnemang och allting fungerar precis som vanligt. Vill du som befintlig byta abonnemang till ett av det nya gör man detta i MittChili

 

Vilken hastighet ska jag ha?

Surfar du te.x. på vanliga mobilsidor och använder mobilen mest för administrativa uppgifter så passar förmodligen vår lägsta hastighet 1 Mbit/s.

Använder du dock mycket rörlig media som t.ex. Viaplay, Netflix eller mycket sociala medier som Tik Tok och Instagram så rekommenderar vi 10 Mbit/s, med 10 Mbit/s räcker också hastigheten till att dela din Surf med 1-2 andra enheter.

Vill du ha bästa möjliga kvalitet på din uppkoppling och ska använda mycket data rekommenderar vi 100 Mbit/s. Detta gäller även som en bra hastighet för Mobilt Bredband om du t.ex. ska titta på Digital TV etc.

 

Läs mer i Hastighetsguiden

 

Full Fart och högre hastigheter än 100 Mbit/s

Vi ska vara ärliga, det är extremt sällan du behöver mer än 100 Mbit/s hastigheter i din mobiltelefon eller till ditt mobila bredband, men visst kan det finnas behov för det om du te.x ska ladda väldigt stora filer (50->100 GB). Här har du möjligheten att köpa till högsta möjliga hastighet, sk Full Fart, där du befinner dig för 1 dygn (24h), 3 dygn (helg 72h) eller 1 hel vecka (168h) till ett fast pris.

 

Chilimobil lanserade 5G under maj 2023 och då kommer alla våra abonnemang att kunna använda 5G. Med 5G kommer kommer hastigheterna komma upp till 300-1000 Mbit/s.

 

Fixa Full Fart

För alla abonnemang hos Chilimobil så kan du beställa Full Fart i MittChili för 1 dygn/helg/ eller vecka för ett fast pris.

 

Vad betyder hastighet ”Upp till” Mbit/s, och vad påverkar hastigheten

Hastighet över Internet räknas i Mbit/s och mobilnätet försöker alltid att leverera upp till den hastighet du har beställt. Hastigheten påverkas dock av:

 

Plats/täckning där du befinner dig tex inomhus/utomhus och avstånd från basstationen. Kolla gärna vår täckningskartan.
Belastning av nätet överlag samt av antalet samtidiga användare mot den mast du är uppkopplad.
Vilken mobil/antenn du har  Äldre modeller fungerar generellt sämre.
Tjänsten du använder har problem.
Läs mer i Hastighetsguiden

Vald hastighet är alltså ingen garanterad hastighet, utan anger den maxhastighet som kan levereras utifrån nätets kapacitet vid given tidpunkt.

”MittChili” kan du hela tiden se hur mycket av din surfmängd som förbrukats/återstår under månaden. Här kan du också fylla på med s.k ”top-up” om du behöver mer surf/data.

Vår filosofi är att erbjuda så prisvärda abonnemang med så mycket surf/data att du inte skall behöva spara från månad till månad. I klartext betyder detta att den surfpott som eventuellt är kvar i slutet av månaden inte flyttas över till kommande månad.

Ingen vill att surfmängden skall ta slut. Av den anledningen skickar vi ett sms till dig när du förbrukat 80% av din surfmängd. Du får då ett erbjudande om att skaffa extra surf, så att du inte hamnar i ett läge där den tar slut. Vi skickar också ett sms när din surf är helt slut och då också med ett erbjudande att köpa till mer surf.

Vi följer såklart den EU-reglering som finns, vilket betyder att du får ta med dig rejält med surf på utlandsresan inom EU/EES. Här följer hur mycket surf/data du får ta med inom respektive abonnemangsform hos Chili.
Chilimobil 6 GB – Här tar du med dig hela surfmängden inom EU/EES.
Chilimobil 25 GB – Här tar du med dig hela surfmängden inom EU/EES.
Chilimobil 100 GB – Här tar du med dig 25 GB surfmängd inom EU/EES.
Chilimobil Fri Surf – Här tar du med dig 25 GB surfmängd inom EU/EES.

 

Notera att Mobilt bredband inte går att använda utomlands.

Köp av extra surf/data avser bruk för innevarande månad, vilket medger att eventuellt kvarvarande mängd inte följer med till nästa månad.

Vid varje månadsskifte fylls ditt abonnemang på med ny data. Mängden data som fylls på är beroende på val av abonnemang.

Vi ger dig möjligheten att fylla på med mer surf/data om du behöver. Välj mellan 2GB eller 10GB extra surf/data. Detta gäller på abonnemangen 6 GB, 25 GB samt 100 GB.

Du fyller enkelt på i ”MittChili”. Mängden data fylls på omedelbart efter beställning.

Man skall alltid vara observant på sin surf- och dataförbrukning utomlands. Även om du har stora surf- och datamängder att förbruka via mobilen gäller fortfarande taktiken att använda WIFI där så är möjligt för att slippa onödiga överraskningar.

Roaming innebär att du använder din mobil utanför Sverige och lånar mobilnätet av en utländsk operatör. För att kunna surfa på en annan operatörs nät behöver du aktivera dataroaming under inställningar i din mobil. Här hittar du våra priser för samtal, sms och surf i utlandet.

Här får du en bild över hur mycket som förbrukas när du använder olika funktioner och tjänster. Se det som en fingervisning och inte en ”korrekt svar”. Allt handlar om vad vi gör på nätet, hur länge och med vilken kvalitet.

 

Vad räcker 1 GB surf/data till* ?

 

Lyssna på Spotify/musikstreaming, normalkvalitet 10 timmar
Vanligt ”slötittande” på nätet, surfande 8-10 timmar
Skype/videomöte 3-4 timmar
Användning av Youtube, normalkvalitet 2-3 timmar
Streaming av film, typ Netflix, SVT, ViaPlay, mediumkvalitet 1 timme

 

Som du kan se är det streaming av film som drar iväg i datamängder. Som sammanställningen ovan säger drar filmstreaming ca 1 GB per timme i normalkvalitet. Går du upp i högupplöst kvalitet (HD) så får du räkna med ca 3 GB per timme och med UHD, Ultra högupplöst, får du räkna med att det går åt 7-8 GB per timme.

 

*angivna tider är uppskattningar baserat på standard kvalité för streaming. Beroende på vilken kvalité som är vald eller levereras kan tiderna ändras. 

I produkten Chili 6 GB ingår 6 GB per månad.
I produkten Chili 25 GB ingår 25 GB per månad.
I produkten Chili Fri Surf finns ingen gräns.

Surfpotterna fylls på varje månad.

 

I samtliga abonnemang som baseras på hastighet (1 Mbit/s, 10 Mbit/s, 100 Mbit/s, Full Fart) så ingår helt fri surf, dvs det finns inget tak för surfmängd per månad.

 

För produkten Chili Fri Surf/Full Fartgäller vår FUP ”Fair Usage Policy” med en FUP satt till 20 GB/dag för mobilabonnemang och 50 GB/dag för mobilt bredband.

När du har nått dessa nivåer kommer hastigheten att sättas till 1Mbit/s. Då kan du antingen svara på ett sms eller gå in på MittChili (appen eller via hemsidan) och klicka i att du vill ha ”Full Fart” igen. När du gjort det, så får du 5GB i surfpott att använda innan samma procedur behöver upprepas.

 

Varför finns det en FUP?

Kapaciteten i mobilnätet är en delad och därmed begränsad resurs mellan alla kunder som använder det vilket innebär att viss högförbrukning och ibland s.k. abuse behöver hanteras av operatören. Därför finns vissa restriktioner på plats s.k. FUP för att hantera och säkerställa hastigheten, kvalitén och den bästa upplevelsen för alla kunder.

 

Samtidigt vill vi på Chilimobil ständigt förenkla för våra kunder att leva sitt digitala liv och vi vill inte begränsa detta så vi är alltid tillgängliga och lyhörda för era åsikter kring detta och annat och kommer hela tiden göra allt vi kan för att påverka de delar vi kan för att göra våra kunder nöjda.

Produkten Fri Surf är anpassad för dataförbrukning i det mobila nätet till mobila enheter som mobiltelefoner eller mobila routers som delar ut t.ex. WiFi.

När det gäller att använda tjänsten får IPTV så kan Chilimobil inte garantera full kvalité då detta är en tjänst som kapacitetsmässigt kräver ett fast bredband via t.ex. Fiber.

 

Bra att veta med IPTV och mobil surf. 

 

  • En IPTV box(lösning) förbrukar data hela tiden. Även om TV:n är avstängd. För att stoppa dataförbrukningen måste boxen också stängas av.
  • En IPTV förbrukar väldigt mycket data, speciellt med HD kanaler så kan upp till 7 GB/timme förbrukas.
  • Baserat på ovan så tar IPTV streaming väldigt mycket kapacitet från den delade resurs som mobilnätet är.
  • Chilimobil kan därmed inte garantera kvalitén för IPTV streaming då kapaciteten i mobilnätet hela tiden förändras beroende på hur många som använder det, t.ex. i närheten av din bostad. Ett exempel är att när de flesta kommer hem på kvällarna så börjar fler dela samma kapacitet, vilket gör att hastigheterna kan gå ner för alla inom samma område.

 

Baserat på ovan så har Chilimobil (och majoriteten av operatörerna i Sverige) en s.k FUP (Fair Usage Policy) för mobilnätet som gör det möjligt för operatören att hantera den delade kapaciteten som grundar sig att alla kunder ska kunna använda tjänsten 100%.

 

På Chilimobil är FUP:en satt till 20 GB/dygn för mobilabonnemang och 50 GB/dygn för mobilt bredband. När FUP:en är nådd så sänks hastigheten till 1 Mbit/s.

Får du sänkt hastighet så kan du utan kostnad beställa 5 GB extra åt gången under samma dygn.

 

Hur mycket räcker 20 GB surf till?

 

För majoriteten av kunderna så kommer 20 GB räcka med god marginal/dygn. T.ex. kan du i princip titta på Netflix i ca 20 timmar i sträck med 20 GB via mobilen. Surfar du vanligt tar surfen inte slut.