Så undviker du att din router blir hackad

Många vet om att man måste skydda sina lösenord till inloggningar, mobilen och datorn, men visste du att även din router kan hackas? Det hände Linda som pratar om sin upplevelse i P3.I denna artikel diskuterar vi hur det går till och hur du kan skydda dig så att det inte händer dig.

Hur kan en router kapas?

Det kan vara förvånande hur lätt det är att hacka en router, och det går att göras på flera sätt. På bara några minuter kan hackare få åtkomst till ditt nätverk om du har ett svagt lösenord. De kan även hacka SIM-kortet i routern, vilket var det som misstänkts ha hänt i Lindas fall.

Ytterligare en teknik för att hacka routern kallad för DNS-kapning, där hackarna kringgår din routers säkerhet och leda din trafik till en webbplats de kontrollerar, vilket kan leda till att du ovetande lämnar ut känslig information.

 

Så märker du om din router hackats

Det är inte helt uppenbart när en router kapas. Det kan vara att din räkning landar på olika summor, fastän du inte gör något utöver det vanliga. Det kan även vara att nya appar dyker upp, funktioner som sätter på och stänger av sig själv, eller att batterierna plötsligt får väldigt kort livslängd.

Genom att vara uppmärksam kan du notera om det är något som skiljer sig från det vanliga och då kan du snabbt stoppa attacken och kontakta din leverantör.

 

Förebygg att din router blir hackad

Självklart vill du kunna känna dig trygg med att vara online och slippa oroa dig för att routern blir hackad.

Här är några enkla tips som gör det svårare för hackare att komma in i din router:

Uppdatera mjukvaran regelbundet: Se till att din routers mjukvara är uppdaterad med de senaste säkerhetspatcharna för att täppa till eventuella säkerhetshål.

Använd starka lösenord: Byt standardlösenordet till din router till ett starkt och unikt lösenord som är svårt att gissa. Undvik att använda enkla eller vanliga lösenord.

Ändra namn på ditt nätverk: Byt namn (SSID) och lösenord på sin router, till ett namn som inte är kopplat till var du bor eller vilken routermodell du har.

Aktivera brandväggen: Se till att din routers brandvägg är aktiverad för att blockera obehörig trafik och skydda ditt nätverk från attacker utifrån.

Stäng av fjärråtkomst: Om du inte behöver fjärråtkomst till din router, stäng av den funktionen för att minska risken för intrång.

Använd krypterad kommunikation: Aktivera WPA2- eller WPA3-kryptering på ditt trådlösa nätverk för att säkerställa att din data är skyddad mot avlyssning.

Använd en VPN: Ett VPN skyddar du din onlinetrafik och kan surfa säkert och privat.

 

Så säkert surfar du med Chili

Utöver de säkerhetsåtgärder du kan göra själv, har vi på Chilimobil också säkrat våra abonnemang eftersom vi är angelägna om att du ska känna dig säker när du surfar.

I Lindas fall skickades flera internationella SMS från hennes router som gjorde att hennes faktura en månad landade på närmare 10 000 kr. Detta kan inte ske med Chilis mobila bredband eftersom SIM-kortet i routern endast är för data.

Dessutom är Chilis abonnemang spärrade från alla rörliga kostnader. Det vill säga att rörliga kostnader som dyr roaming och utlandssamtal är inte möjliga – OM du inte själv går in på MittChili och tillåter det.

– Vi har valt att ha det så eftersom vi vill skydda kunderna mot dyra, rörliga kostnader där de känner att de har kontrollen över sin mobildata, berättar Fredrik Brunzell, VD för Chilimobil.

Chilimobil samarbetar även med säkerhetstjänsten NordVPN och erbjuder alla sina kunder två gratis månader. NordVPN gör det i princip omöjligt att kapa din router.

 

Så fungerar NordVPN

Med NordVPN kan du bland annat:

– Kryptera din internettrafik

– Ändra virtuell plats

– Upptäcka skadlig kod under nedladdning

– Blockera irriterande annonser

– Stoppa spårare

Det går till så att du laddar ner ett VPN-app, ställer in ditt VPN och ansluter till en server. NordVPNs app guidar dig genom varje steg så du enkelt kan sätta upp ditt VPN och surfa säkert. Med ett VPN på plats får du ett riktigt bra skydd som gör att det blir svårare för hackare att ta kontroll över din dator, telefon och router. Med NordVPN får du även tillgång till funktionen Threat Protection Lite som skyddar dig från annonser, osäkra anslutningar och skadliga hemsidor.

– Som kund hos Chilimobil får du alltid bra erbjudanden på tjänster som underlättar din digitala vardag, men just säkerhet är något som vi ser som extra viktigt, inte minst i dessa tider med mycket bedrägerier och andra orosmoment. Vi är därför väldigt glada för vårt samarbete med NordVPN så att våra kunder kan surfa vidare bekymmersfritt, säger Fredrik Brunzell.

 

Som kund hos Chilimobil får du nu 2 månader gratis NordVPN.

Ta del av erbjudandet här.