Så väljer du rätt router för ditt hem

Du vet när man ska visa vännerna ett bra klipp på Youtube. Du hypar upp dem över hur kul det är och ska precis spela upp det för dem. Du klickar på videon, men den bara tuggar och entusiasmen dör ut för varje sekund du väntar… Så vill ingen ha det! Livet med ett långsamt internet är något vi helst slipper, och därför skrev vi denna artikel. Låt oss hjälpa dig att hitta rätt router för dina behov så du slipper evigt buffrande!

Vilken router ska du välja?

Det finns routrar i alla möjliga storlekar, prisklasser, hastigheter som besitter olika funktioner. Bara för din kompis har en grym router, behöver inte det betyda att den passar just dina behov.

– För att hitta rätt router för dig behöver du tänka på:

– Vad du har för anslutning i hemmet

– Hur stort ditt hem är

– Hur snabbt internet vill du ha

Kolla vad du har för anslutning i hemmet

Innan du väljer en router är det viktigt att se till att den är kompatibel med den bredbandsanslutning du har. Om du har fiber i ditt hem behöver du ha en router som är kompatibel med fiberanslutningar. Om du har bredband via kabel-TV-uttaget behövs istället en router som är anpassad för koaxialnätet.

Om du inte har tillgång till fast bredband behöver du en specifik router designad för mobilt bredband. Istället för kabelanslutning, är den utrustad med ett SIM-kort som ansluter till mobilnätet.

Läs mer: Fiberbredband vs. mobilt bredband: Vilket är rätt för dig?

Välj en räckvidd som passar ditt hem

Välj rätt frekvensband utifrån storleken på ditt boende och vilken räckvidd du behöver för ditt WiFi. Har du en liten etta klarar du dig på ett bredband med kort frekvensband, men om du har ett hus på flera våningar behöver du ett som kan sträcka sig över större avstånd. Har du inte tillräckligt bra frekvensband för storleken på ditt hem så finns risken att du upplever ditt internet som långsamt.

Hitta rätt hastighet

Ingen vill ha ett internet som står och tuggar i en evighet. Så för att ge dig själv, och alla andra som surfar på ditt Wi-Fi, en bra upplevelse behöver du välja en tillräcklig hastighet. För att välja en bra hastighet för dig behöver du ta hänsyn till hur många som ska använda det och hur ofta det ska användas.

Sen kanske du vill koppla upp flera smarta apparater på din WiFi? Det behöver du också ta med i beräkningarna när du väljer router.

Tänk på att matcha din router med ditt abonnemang. Det är onödigt att köpa en router med stöd för 1 Gbit/s om ditt abonnemang endast ger dig en hastighet på 100 Mbit/s.

Andra saker att tänka på

När du har gått igenom alla ovanstående punkter har du en bra uppfattning om vad det är för typ av router du behöver. När du har smalnat av utbudet till de som matchar ditt behov, har du ytterligare ett gäng att välja mellan.

Pris

Jodå, även om de erbjuder samma räckvidd och hastighet kan priset variera. Det kan exempelvis vara olika tillverkare och leverantörer. Det finns routrar för alla budgetar!

Funktionalitet

Utöver the basics så har många routrar flera smidiga funktioner. Bland annat kan du hitta routrar som har stöd för WiFi 6, inbyggt antivirusskydd och föräldrakontroll.

Utseende

Medan somliga inte bryr sig om utseendet, kan andra tycka att en klump med antenner sabbar känslan i rummet. Som tur är finns det routrar i olika färger och former. Vissa i en stilren och mjuk design, medan andra är mer tekniska och moderna. Men, hittar du ingen som faller dig i smaken kan du alltid pimpa den eller placera den i en snygg nätkorg istället.

Upptäck Chilimobils routrar

Hos Chilimobil hittar du flera routrar som passar dina behov och ger dig en säker och pålitlig internetuppkoppling, oavsett var du befinner dig. Behöver du ytterligare stöd i valet av rätt router kan du alltid skriva och fråga i vår support-chat.

Till webbshopen