How-to med Chili: Så får du koll på dina barns mobilanvändande

Har dina barn svårt att slita sig från mobilen? Inte så konstigt, det finns mycket som händer i mobilen. En stor del av barnens liv sker online, allt från skolarbete till spel och socialt umgänge. Men för mycket skärmtid för barn kan också ha negativa effekter på sömn, koncentration och humör. Här är några tips för hur du får koll på dina barns mobilanvändande.

98% av alla barn i Sverige har en egen mobiltelefon

Idag har 98% av svenska barn mellan 8–19 år en egen mobiltelefon. Redan i lågstadiet har 7 av 10 barn en egen mobil, och i mellanstadiet är det i princip alla. De vanligaste användningsområdena är sociala medier, spela spel, titta på film och video, lyssna på musik och surfa på webben (källa: Svenskarna och internet). Enligt rapporten Ungar och Medier 2023 använder 70% av barn som är över 10 år internet mer än 3 timmar om dagen på sin fritid.

Men mycket skärmtid kan ha negativa effekter på barnens sömn, koncentration, stillasittande och psykiska hälsa. Det är därför bra att ha koll på hur mycket tid ditt barn spenderar framför skärmen och vilken typ av innehåll de konsumerar.

Prata med dina barn om cybersäkerhet och säker mobilanvändning

Som förälder är det viktigt att du pratar med barnen om cybersäkerhet och säker mobilanvändning. Prata om vad som är okej och inte okej på nätet. Genom att ha en öppen och ärlig dialog kan du förklara hur viktigt det är att skydda sina personliga uppgifter online och att vara försiktig med vilken information man delar. Visa att du bryr dig om vad de gör, var delaktig och uppmana barnet att vända sig till dig så fort det dyker upp något som verkar konstigt.

Vi på Chilimobil vet hur viktigt det är att känna sig trygg när man surfar. Därför har vi teamat ihop oss med NordVPN, en tjänst som ger dig säker och privat tillgång till internet. Nu erbjuder vi dig som kund 2 månader gratis med NordVPN. Läs mer om erbjudandet här.  

Hantera dina barns skärmtid

Att sätta gränser för skärmtid är en viktig del för att få till en balanserad vardag. Skapa en rutin där skärmtid balanseras med fysisk aktivitet, läsning och andra skärmfria hobbies. Genom att hitta på andra roliga aktiviteter kan ditt barn lära sig att uppskatta tiden utan skärm också. Du kan exempelvis sätta en maxgräns för daglig skärmtid eller bara tillåta skärmar mellan vissa klockslag.

Tänk på att barn ser och lär, så under de skärmfria tiderna bör även du försöka undvika skärmar, åtminstone framför barnen.

Läs mer: Barn och skärmar – så skapar du en balanserad teknikanvändning för dina barn 

 

Föräldrakontroller och hur du aktiverar dem

De flesta smartphones erbjuder föräldrakontroller som låter dig kontrollera barnets mobilanvändning. Där kan du ställa in skärmtid och vilka appar som ska vara tillgängliga för barnet.

För Android-enheter:  

På Android-enheter kan du använda Family Link-appen för att ställa in regler och övervaka ditt barns aktivitet. Där kan du ställa in daglig tidsgräns eller ett veckoschema för när mobilen kan användas. Du kan även ställa in vilka appar som är tillåtna. Gör så här:

1. Öppna Family Link på din mobil.

2. Välj ditt barns profil.

3. Tryck på Kontroller. Här kan du både ställa in skärmtid och anpassa tillgången till appar.

4. För att ställa in skärmtid ska du trycka på Ändra för i dag eller Redigera veckoschema under Daglig gräns.

5. Välj sedan vilka dagar, eller hur många timmar som det ska gälla. Tryck sedan på Klart.

6. För att ställa in vilka appar som är tillåtna trycker du på Appgränser. Där kan du även begränsa tid för varje app.

7. Välj vilken app du vill begränsa och tryck sedan på Klart.

För iOS: 

När du ställer in föräldrakontroll i din iOS-enhet behöver du först se till att alla enheter i din familjedelningsgrupp har den senaste programvaruuppdateringen. Det gör att inställningarna synkroniseras mellan olika enheter. Sen gör du så här:

1. Gå till Inställningar och välj Skärmtid.

2. Aktivera Skärmtid och välj sedan alternativet som passar dig bäst: antingen ”Det här är min [enhet]” eller ”Det här är mitt barns [enhet]”.

3. Om du vill förhindra att andra familjemedlemmar ändrar dina inställningar, skapar du en lösenkod för Skärmtid och bekräftar den genom att ange ditt Apple-ID och lösenord.

4. Följ anvisningarna för att ställa in Skärmtid på ditt barns enhet. Ange och bekräfta en lösenkod och ange sedan ditt Apple-ID och lösenord för att slutföra inställningen.

Vill du ha tips för hur du surfar säkert?

Läs artikeln 5 tips för att surfa säkrare i sommar – Så skyddar du dina uppgifter online